Saturday, February 21, 2009

Kas rõõm on õnn?


Rõõmu seostatakse tihti õnnega ning rõõmsad inimesed pidavat olema ka õnnelikud. Kuid õnn ja rõõm ei ole üks ja seesama.

Kui Johann Voldemar Jannsen Eesti hümnile sõnad kirjutas, siis tõi ta esimese salmi esimeses lauses ära õnne ja rõõmu, mis sümboliseerib tundeid isamaa üle. Need sõnad on tegelikult sügavamad kui me arvata oskame

"Õnn" on asetatud antud lauses ettepoole kui "rõõm", mis näitab seda, et J.V.Jannsen pidi aru saama õnnest, mis on tähtsam kui rõõm, sest sellel on püsivam väärtus ning see kindlustab meile ka rõõmu.

Meie õnnetundest ning heaolust lähtubki rõõm, mis teeb meie elu nauditavaks. Kuigi rõõm on pelgalt emotsioon, on seda vaja inimese eksistentsiks ning jätkusuutlikkuseks. Seega riigi ülesanne oleks kindlustada õnn, et inimesed oleksid riigiga rahul ning rõõmsad ja seega jätkusuutlikkud.

Õnn on suhteline mõiste. Minu õnn ei pruugi olla see mis on õnn kellegi teise jaoks. Kuigi vaatamata oma suhtelisusele, on tal üks siduv funktsioon kõikide osapoolte vahel - ta teeb meid õnnelikuks ning seega ka rõõmsaks, olgu ta siis oma olemuselt milline tahes. Nõnda nagu on ka meie õnne saavutamise eesmärgid erinevad, on ka meie õnned erinevad. Kõik oleneb sellest, mida me väärtustame ning mis meid esmalt õnnelikuks ning seejärel rõõmsaks teeb.

Nõnda nagu kirjutab Ameerika Iseseisvusdeklaratsioon "...Me hoiame neid tõdesid olevat ilmsed, et kõik inimesed on loodud võrdsetena, et nad on omatud on Looja poolt, koos kindlate võõrandamatute õigustega, mis koos nendega on elu, vabadus ja püüdlus õnnele."

Kuidas ikkagi teadis Thomas Jefferson sinna lisada püüdlus õnnele, mitte lihtsalt õnn? Ehk teadis ta seda, et rahvas peab ise püüdlema, et õnne saavutada ning riik peab kindlustama selle, et iga indiviid õnne poole püüdleks.

Antud küsimus on ka ühe tuntud filmi läbivaks teemaks.


2 comments:

Rainer Saad said...

AGa kas siis selleks, et olla rõõmus, peab "lucky" olema? Sest kui me vaatame näiteks kõrge elatustasemega riike, siis seal elavad paljudel inimestel ei pruugi "õnne" olla, kuid see eest on nad rõõmsad, sest saavad elada nö. head elu. Paljud on ju rõõmsad isegi kui neil õnne pole. Isegi vaatamata kõrgele elatustasemele müüakse läänes ikka ju loteriipileteid, kus võidavad vaid väga vähesed.

Kalvar said...

Jah, Rainer. Tänan kommenteerimast!. Aga need inimesed kes elavad kõrge elatustasemega riigis on juba selle pärast õnnelikud, et nad seal elavad ning nende õnne alus ongi hea elu. Loteriipiletete kohe pealt ei oska midagi öelda, sest minu arvates sõltub võidetud summa suurus korraldatud loterii ostmisest, seega mida rohkem inimesi ostab, seda suurem on ka summa, mida võib võita. Muidugi võidavad vähesed, loterii pole ehk nii hea näide.