Thursday, February 19, 2009

Euro odavneb ja krooni ootab ees devalveerimine.

Euro odavneb, kuna Ida-Euroopast tulenevate liikmesriikite valuutade müügisurve ning investorite pessimistlikkus majanduse suhtes mõjutab Euroopa ühisraha euro kurssi teiste valuutade suhtes. Samuti on paljudel eurot omavatel riikidelt suured riigivõlad, mis Itaalia, Portugali ning Kreeka puhul ületavad koguni riigi SKP-d.
Kuigi majanduse stimuleerimiseks välja käidud hiiglaslikud abipaketid peaksid dollari kurssi alandama, jätkab dollar siiski tugevnemist teiste valuutade suhtes, kuna maailma kõige võimsama majanduse riiklikesse võlakirjadesse tehtavate investeeringute hulka võib lugeda uueks mulliks võlakirjaturul. Investorid on varmad laenama oma kapitali USA-le, mis muidugi rahastab sellega oma majanduse elavdamise plaane. See pole muidugi märk positiivsusest majanduses, kuna investeeringut korporatiivsetesse võlakirjadesse ning aktsiatesse on vähenenud oluliselt.
Briti naelale aga ennustaksin jätkuvalt tugevat müügisurvet, kuna Suurbritannia liigub järjest rohkem majandusliku depressiooni poole.
Kuna kroon on teiste valuutade suhtes ning just oma kaubanduspartnerite suhtes tugev, siis võime näha paari kuu pärast devalveerimist, siis kui ekspordiabi pakett on vastu võetud ning mis tänu Eesti kaubanduspartnerite nõudluse jahenemise tõttu lõpuks ära ei tasu, asuvad Eesti ettevõtjad pitsitama valitsust, et see teeks midagi krooni tugeva kursi suhtes. Arvan, et ekspordiabi toetuse eest saaks kodumaisel turul midagi efektiivsemat korda saata, kuna paljud majandused liiguvad praegu protektsionismi suunas. Devalveerimine tooks ka juurde lisaraha riigikassasse.

No comments: