Tuesday, February 10, 2009

Mullidest...


Me kõik teame mis juhtus siis kui kinnisvaramull lõhkes. Hinnad hakkasid alla tulema ning inflatsioon hakkas vaikselt, kuid kindlalt tagasi andma, kuna raha ei lastud rohkem ringlusesse.


Aga seoses kinnisvaramulli lõhkemisega, leidis endale lõpu ka üks teine mull........nimelt BEIBENDUSMULL.


Olend, keda saab nimetada beibeks, on sarnaselt arenevatele turgudele rajanud oma väärtused laenurahale ning on orienteerunud odava raha kulutamisele, ning sellele, et seda raha võimalikult palju ning võimalikult kiiresti enda kätte saada. Laenuraha eest saab küll osta varasid - seda siis enamjaolt kinnisvara näol, kuid kui kinnisvara väärtus kukub, siis pole ta ju enam vara, vaid passiva? Ning kuna maja või korter vajab pidevat hooldust ning väljaminekuid, siis ei saa seda ka teoreetiliselt varaks nimetada. Real Estate - tegelikult riigi maa...
Ma ei tea kas beibed soetavad oma raha eest kinnisvara, kuid tean seda, et mida rohkem raha ringluses, seda rohkem on seda ka beibedel, kuna võimalus raha kättesaamiseks on lihtsalt suurem ning vahendeid selle saamiseks ka rohkem.
Praegusel ajal on aga inflatsioon taandumas ning asendumas peatselt deflatsiooniga. See tähendab kallimat raha, kuna seda on ringluses vähem (kattevara jääb samaks, kuid ringluses olev sularahahulk on väiksem). Raha kättesaamine on samuti raskem, kuna krediidiasutused ei ole enam nii varmad laenama. Beibedele tähendab see aga seda, et sarnaselt kinnisvarahindade kokku tõmbumisega, alaneb ka nende hind (tegemist on siis väärtushinnangute väärtusega). See tähendab seda, et beibede väärtushinnangud on sarnaselt inflatsioonile langenud, mis toob uue korrektsiooni sarnaselt kinnisvarahindadele. Mehele pööratav tähelepanu valuatsioon kujuneb ehk appikarjuvaks, kuna vaikselt hakatakse mõistma seda, et raha enam nii palju süsteemis ei ole, mis redigeerib väärtushinnanguid madalamale asetama.
See tähendab ka seda, et sarnaselt kinnisvarahindadele on ka beibed praegu odavad. Kuid kes neid tahaksid? Kellelgi pole üleliia seda mida beibed tahavad - raha. Ei aita ka foreclosure ehk siis beibede puhul odav eksport välismaale, kuna majanduskriis on globaalne. Täielik surnud ring või siis...põrgu. Mis oleks siis lahendus?
Beibesid võib endale lubada, eriti kui neil mingit passivat endaga kaasas pole, siis pikemas perspektiivis oleks see ehk isegi kasulik investeering, kuna odavalt saaduna oleks tulevikus ehk millegi üle rõõmustada. Eriti kui kasvatad beibet enda käe järgi ning ta harjub sinuga ära, ning tasapisi hakkab ka deflatsiooniga harjuma. Ilusat naist tahaksid kõik mehed, ning ega see beibegi siis nii teistmoodi isend pole. Tuleb talle lihtsalt selgeks teha mõiste "majanduslik surutis" ning kui aru ei saa, siis uuesti selgitada. Ning kui siis ka aru ei saa, siis lihtsalt öelda, et "bling-bling netu".
Linn on nillivaid beibesid täis, kuid kindlasti tuleks meeles pidada kui kaugele asjaga minna, kuna ajad on paraku sellised, mis ei luba eriti vabalt tegutseda ning igat otsust peaks kindlasti kaalutlema. Ning kuna beibendusmull on lõhkenud, siis võib näha trendiliikumisi välismaa-mehe-turul, kus tekitatakse kunstlik surve välismaise mehe saamiseks, kuna hiljutise kuulujutu järgi olevat ainult Eesti kõik halvasti. Aga uus mull paraku kaua ei kesta.
Ma küsin veel, mis oleks lahendus? Kas lasta turul ise tegutseda või siis sekkuda valitsuse tasandilt. Paraku ükstapuha mis vaheleastumine valitsuse poolt, mõjutab see meid kõiki mingil määral ning ei mängi rolli kas asi on kodulaenudes või beibedes, mõlemad on omavahel seotud. Aga kuna valitsus on näidanud väikest ning segast huvi halbade kodulaenude vastu, siis lastakse hindadel veel kukkuda ning turul ise tegutseda.
Beibedele ning kinnisvaraomanikele oleks kindlasti oluline raha liikumasaamine, kuna krediidi kättesaadavus looks uue turu ning kes teab, äkki ka uute mullide tekkimise. See tõstaks kindlasti nii kinnisvara kui ka beibede väärtust. Praegu on, nagu ma ennist ütlesin....põrgu? Kuid samas ka õhu välja laskmine sealt, kuhu ta on kogunenud ning illusioonide purunemine - seda mida ei ole tegelikult kunagi olnud.
Pildil olev kana ei ole asjaga kuidagi seotud.

1 comment:

Rainer Saad said...

Ja ära unusta, et uus ühiskondlik mull on tekkinud - kasukamull. Linnavahel võib näha igast karva kasukaid - vaesed loomad...